Endometriozis adı verilen çikolata kistleri; yumurtalık üzerinde gelişen kitlelerdir. Büyüklükleri normal şartlarda 1-10 santim arasında değişebilen çikolata kistleri; yumurtlama fonksiyonunu bozmaları ve tüplerde yapışıklığa neden olmaları yüzünden gebeliğe engel olabilir. Bu kistler her 15 kadından birinde görülür.
Ultrason ve birtakım testler ile rahatlıkla tanı konabilir. Biyopsi yapılması tanıyı kesinleştirir ama bu yönteme pek gerek duyulmaz. Çikolata kistlerinin tedavisi cerrahi olmakla beraber, ilaç tedavisi de etkili olmaktadır.
Tekrarlama İhtimali Çok Yüksek
Laparoskopi yöntemi ile kist çıkartıldığı zaman; hem kısırlık sorunu, hem de sancılar sona erecektir. Operasyon sırasında yumurtalık ve rahmin alınması gerekmez. Ancak kistin tekrarlama riski yüksektir. Yapılan araştırmalar; en iyi tedavi yöntemlerinde bile, kistin beş yıl içerisinde, yüzde 50 oranında tekrarladığını göstermiştir.
Kansere Dönüşmez
Her ay rahim içinde olan endometrium, adet ile birlikte dışarı dökülür ve yeniden yapılanmaya başlar. Yumurtalık üzerindeki ufak kan birikintileri ise yumurtalık içinde hapsolarak birikir ve aynı çikolata görünümünde sıvı içeren birtakım kitlelere neden olur. Bu kitlelerin yani çikolata kistlerinin; kadının hayat kalitesini düşürse de, kansere dönüşme riskleri azdır.