Yaşınız 29 Ama Yumurta Yaşınız 40 Olabilir

Gebelik ve Tüp Bebek

 

Genç yaşlarda yumurtalık yaşlanması yaşayan kadınlarda hamile kalma potansiyeli düşüyor. Yumurtalık yaşlanması; kısaca yumurta sayısının azalması ile beraber geride kalan yumurtalarda ki kalite azalmasıdır. Bu problemi yaşayan ve anne olmak isteyen kadınların zaman kaybetmeden uzmana başvurması gerekmektedir.

Kadında yumurta nasıl oluşur?

Her adet döngüsü yaklaşık 28 gün sürer. Bu dönemin başlangıcında 10′ yakın yumurta yumurtalıklar içerisinde büyümeye başlar. Ancak 7 ile 8. günlere gelindiğinde sadece 1 tanesi büyümeye devam eder diğerleri küçülmeye başlar. 14. gün de büyümüş ve olgunlaşmış yumurta çatlayarak tüplere doğru gider ve tutunur. Tüp içerisinde 4 gün boyunca yoluna devam eden yumurta daha sonra rahmin içerisine düşer ve adet görmeyle beraber vücut dışına atılmış olur. Eğer bu süreç içerisinde yumurta tüp yani kanallar içerisinde sperm ile karşılaşırsa döllenme olur ve daha sonra rahmin içerisine yerleşerek gebelik oluşur

Yumurta yaşlanması ne demektir?

Genç yaşlarda da yumurtalık yaşlanması yaşayanlara rastlamak mümkündür. Genellikle kadınlarda 35 yaşından sonra yumurta rezervinde azalma başlamaktadır. Bu süreç ilerleyerek 45 yaşına kadar devam eder. 45 yaşında yumurta rezerv iyice azalır ve menopoza giriş süreci başlar. Ancak her zaman durum böyle gelişmeyebilir. Yumurtalık yaşlanması ile ifade edilmek istenen aslında yumurta sayısının azalması ile beraber geride kalan yumurtalarda ki kalite azalmasıdır. Daha erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış olan kadınlarda geride kalan yumurtalarda da kalite azaldığı için sanki yaşlanmış yumurtalar bu kadınlarda kalmış gibidir. Bazen doktorlar bunu şöyle ifade eder: “Nüfus kağıdında yaşı 29 ama yumurtalık yaşı 40″… Sonuç; genç yaşlardaki kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğu zaman gebe kalma potansiyeli düşmektedir. Henüz yeni evlenmiş ve çocuk sahibi olmak isteyen kadında yumurtalık yaşlanmasından şüphelenildiğinde moral bozucu bir durum oluşur. Fakat başka bir pencereden bakıldığında bu tip hastalarda içinde bir fırsat doğmaktadır. Çünkü yumurtalıklarının yaşlandığından haberi olamayan birçok kadın değerli zamanlarını boşuna kaybetmiş oluyor.

Yumurta yaşlanmasının nedenleri nelerdir?

Yumurta yaşlanması başka bir değişle yumurtalık rezervi azalmasının nedeni çoğu kadında tam bilinmemektedir. Bununla beraber daha önce geçirilmiş batın ameliyatları, çikolata kistleri, ctoimmün hastalıklar (Örneğin; romatizmal durumlar, kronik hastalıklar, aşırı sigara tüketimi) yumurta yaşlanmasına neden olur. Bazı genetik hastalıklar, örneğin frajil X sendromu, mozaik turner sendromu yumurtalık rezervinde azalmaya neden olur. Ailede erken menopoz hikayesi de risk faktörüdür.

Genç yaşta görülme sıklığı nedir?

Genç yaşın tanımını yapmak önemlidir. Genellikle 35 yaşından sonra kadınlarda yumurtalık rezervinde azalma başlar. Eğer 35 yaşını baz alacak olursak, bu yaştan önce menopoza girme olasılığı yaklaşık %1’dir. Yumurtalık rezervinde azalmayı ise yaklaşık %10 olarak saptamaktayız. Başka bir değişle 35 yaşından önce her 10 kadından birinde yumurtalık rezervi yaşıtlarına göre azalmıştır.

Yumurta kalitesinin düşük olması döllenmeyi nasıl etkiler?

Yumurtalık rezervinin azalmasıyla beraber yumurta kalitesi de düşmektedir. Yumurta kalitesi denildiğinde yumurtanın hayatını sürdüreceği ve döllenme kapasitesini koruyacağı akla gelmelidir. Özellikle ICSI denilen mikroenjeksiyon yönteminde bile azalmış yumurtalık rezervinde döllenme düşük olmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir