Tüp bebek tedavisi gören kadınlar erken menopoza girer mi?
Hayır. Yumurtalığınızda her ay kullanılmadan atılan yüzlerce yumurtadan bir kısmı verilen hormon tedavisi ile kullanılabilir hale getirilmektedir. Yani sadece o ay için seçilmemiş, harcanacak yumurtalar kullanılır.
Tüp bebek tedavisi kansere neden olur mu?
Hayır. Ailede hormon bağımlılığı nedeniyle oluşmuş olan kanser vakaları bulunuyorsa dikkatli olunmalıdır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların var olmayan bir kanseri başlattığına dair bilimsel veri bulunmamaktadır.
Tüp bebek yöntemiyle doğan bebekler seçilmiş bebekler midir?
Hayır. Hastalık taşımaları anlamında bu bebekler doğal yolla doğan bebeklerden farklı değildir. Bebekler anne ve babalarının sahip olduğu genetik kodları taşırlar ve neslin devamı için var olan ortak gen havuzunu kullanırlar.
Tüp bebek tedavisinden sonra düşük riski yüksek midir?
İlk üç ay için gerekli tıbbi desteğin uygulanması durumunda düşük oranları normal hamilelik ile benzer değerlere sahiptir.
Tüp bebekte embriyo transferi kısıtlaması nasıl uygulanmaktadır?
İlk iki uygulama ve 35 yaş altındaki kadınlarda transfer edilebilen embriyo sayısı bir, 35 yaşından büyük kadınlar ve iki denemeden fazla deneme yapmış olan hastalarda ise iki embriyo transferine izin verilmektedir.
Tranfer edilmeyen ve kullanılmamış olan embriyolara ne olur?
İyi merkezlerde elde edilmiş ancak kullanılmamış olan embriyolar dondurularak beş seneye kadar çiftlerin yazılı izni alınması koşuluyla saklanabilmektedir.
Embriyolara genetik tanı yapılması (PGD) ile, %100 sağlıklı çocuk sahibi olmayı sağlar mı?
Hayır. Bu genetik tanı yöntemi sadece belirli hastalıkları tarayabilir. Gerekli durumlarda çiftlere önerilen, embriyo seçmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Blastokist ne demektir?
Embriyo seçiminde daha kuvvetli embriyoyu belirleyebilmek adına, beşinci güne kadar laboratuarda takip edilen ve gebelik potansiyeli daha yüksek embriyodur.