ERA Testi Tüp Bebek Yöntemlerine Yenilik Getiriyor

era testiÜreme Sağlığını Koruma Derneği (ÜRSAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Türkiye’de yeni uygulanan ERA) testiyle tüp bebek tedavilerinde başarı oranının artacağını söyledi.

Üreme Sağlığını Koruma Derneği (ÜRSAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Endometrial Receptivity Assay (ERA) testiyle embriyolar rahme transfer edilmeden, rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceğinin veya transfer hangi gün yapılırsa en yüksek gebelik oranlarının sağlanacağının tespit edilebildiğini bildirdi.

Bahçeci, yaptığı yazılı açıklamada, günümüzde tüp bebek tedavilerindeki sonuçlar incelendiğinde yaklaşık her iki çiftten birinde gebelik elde edildiğini ve tedavi gören her 3 çiftten birinin eve sağlıklı bebek götürebildiğini belirterek, bazı çiftlerde ise iki veya daha fazla sayıda tedavi uygulanmasına rağmen gebeliğin mümkün olmadığını kaydetti.

Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıklarının altında pek çok farklı sebebin bulunduğunu vurgulayan Bahçeci, bunda bazı çiftlerde görülen düşük embriyo kalitesi veya embriyolarda oluşan genetik bozuklukların da önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Bahçeci, sağlıklı bir gebeliğin oluşması için embriyonun kalitesi kadar tutunacağı rahim içi zarının embriyoyu kabul etme özelliğinin de tedavideki başarının olmazsa olmaz bir şartı olduğunu anlatarak, “Türkiye’de çok yeni uygulanmaya başlanan ERA testi ile embriyolar rahme transfer edilmeden, rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceği veya embriyo transferi hangi gün yapılırsa en yüksek gebelik oranlarının sağlanacağı tespit edilebiliyor” ifadesini kullandı.

ERA testi alanında çalışmalara imza atan Bahçeci Sağlık Grubu Embriyoloji Laboratuvarları Direktörü Embriyolog Necati Fındıklı son günlerde adından çok sık söz edilen yöntemlerden olan ve dünya gündeminde yer edinen ERA testi hakkında açıklamalarda bulundu.

Genetik bilimindeki yeni gelişmelerle gerek tanı gerekse tedavi açısından yeni kapıların aralandığını ifade eden Necati Fındıklı, “Klasik tüp bebek yönteminde başarı bugüne kadar bildiğimiz yumurta, sperm ve embriyo seçimine dayalıydı. Ancak yeni gelişmelerle kısırlığın ya da çocuk sahibi olamamanın nedenlerinin önemli bir kısmının genetik kökenli olduğunu anladık ve buna yönelik tedavi yöntemleri geliştirmekteyiz. ERA testi iyi kalite embriyo transfer etmemize rağmen ardışık tedavilerde gebe kalamamış hastalarımıza sunduğumuz bir yaklaşım. Bu testin temel amacı embriyonun rahim tarafından hangi gün de kabul edilebileceğini ölçmesi. Normal bir tedavide embriyonun rahim ile senkronize olması amacıyla belli günlerde transfer yapılır ve klasik olarak yumurta toplama gününden yaklaşık 5 gün sonra rahmin embriyoyu alma kapasitesine ulaştığı düşünülür. Fakat ERA öncesi çalışmalarda görüldü ki iyi kalite embriyo verilip de gebelik oluşmamış hastaların 4’te birinde rahim, olması gereken günün öncesinde veya sonrasında embriyoyu kabul etme potansiyeline ulaşıyor. Yani siz çok iyi kalite embriyo üretseniz bile eğer doğru zamanda rahme ulaştıramıyorsanız ne yazık ki gebelik elde edemiyorsunuz. Dolayısıyla testin sonucuna göre rahimden transfer yapılacağı gün alınan çok küçük bir doku parçasının incelenmesi ile embriyonun tutunmasında görev alan genler bakımından incelenmesiyle elde edilen bir sonuç” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir