Yaş ve İnfertilite

Gebelik ve Tüp Bebek

 

Fertilite dediğimiz gebe kalabilme yetisi kadında ilerleyen yaşla azalmaktadır. Bu azalma 30 yaş sonrası başlamakta, 35-40 yaş arasında azalma hızlanmakta ve 45 yaşında neredeyse sıfırlanmaktadır.

Düşük yapma riski de ileri yaşla artış göstermektedir. Örneğin 25-29 yaşları arasında düşük yapma riski %10 iken bu oran 40-44 yaş aralığında %35’lere yükselmektedir. Ayrıca 35 yaş üzerinde kromozomal anomalili bebek doğurma riski de artmaktadır. Yirmi yaşındaki bir kadında kromozomal anomali riski 500’de bir iken, 45 yaşında bu oran 20’de bire yükselmektedir.

İleri yaş kadınların tetkik ve tedavi aşamalarında zaman kaybedilmemesi çok önemlidir. Bu grup kadınlarda yumurta sayısı ve yumurta kalitesinde azalma söz konusudur. Ardışık yapılacak aşılama ve tüp bebek tedavileri ile sonuca ulaşılmaya çalışılmalıdır. Fakat ileri yaş kadınlarda tüp bebek tedavileri ile birlikte başarı en iyi ihtimalle %30’lardadır.

İleri yaşta anne adayı olan bu kadınlara tedavi öncesi mutlaka gebelik oranları, düşük riski, anomalili bebek riski ve gebelik oluştuğunda da kanamalar, tansiyon yüksekliği ve diyabet gibi problemlerle karşılaşabilecekleri ifade edilmelidir.

İleri yaş kadınlarda tüp bebek tedavilerinin başarısını arttırmak için assisted hatching (AHA), preimplantasyon genetik tanı (PGT) ve blastokist transferi önerilen ek yöntemlerdir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir