Baba Olmak: Ne Zaman veya Çok mu Geç…

Gebelik ve Tüp Bebek

Evet, artık yalnız kadınların değil yapılan araştırmalar yaşlanan erkeklerin de ileri yaşlarda çocuk sahibi olmalarının çeşitli riskleri olduğunu gösteriyor. Erkekler her ne kadar kadınlardan farklı olarak ileri yaşlarda sperm üretimini devam ettirseler ve çocuk sahibi olma şansları devam etse de, ileri yaşta çocuk sahibi olanların onlara iyi bir genetik miras bıraktıkları söylenemez.

Literatürde yapılan yeni çalışmalara göre 40 yaşının üzerinde çocuk sahibi olan erkeklerin gençlere oranla:

  • 2 kat fazla düşük görülme,
  • 2 kat fazla erken doğum riski,
  • 1.9 kat anne karnında çocuğun ölme riski
  • %25 doğumsal anomalilerde artış kromozom anomalilerinde 2 kat artış
  • 8-10 kat tek gen hastalıklarında artış
  • 5 kat daha fazla ileri yaş hastalıkları (şizofreni, epilepsi, otizm) görülmüştür.

Baba Yaşı ve Otizm-Şizofreni

2001 yılından beri 6 değişik ülkede yapılan popülasyon çalışmaları şizofreni hastalığı riski ile ileri baba yaşı arasında korelasyon olduğunu göstermiştir. Bu önemli psikiyatrik hastalığın görülme sıklığında 24 yaşında baba olanlarla 55 yaşında baba olanlar arasında 4 kat artış olduğu saptanmıştır.

Son 30 yılda otizm hastalığının görülme sıklığı yaklaşık 10 kat artma göstermiş ve yine ileri yaşta baba olan erkeklerin çocuklarında 5-6 kat fazla oranda bu hastalığın görüldüğü bildirilmiştir.

Zor kararlar

Bu bilgiler günümüz koşullarında geç hayata atılan ve geç evlenen tüm erkekleri endişeye düşürecektir. Bu endişelerden kurtulmanın yolları:

1. Erken evlenip bir an önce çocuk sahibi olmak

2. Fırsat yok, kısmet değilmiş ileri de belki olur diye düşünüyorsanız erken yaşlarda spermlerinizi dondurtup saklatabilirsiniz (Türkiye’de bu gerekçeyle sperm saklamak kanunen mümkün değil)

3. Genç yaşlardan itibaren kötü alışkanlıklardan uzak durup ve kendinize iyi bakıp, ileri yaşlara kadar fit ve sağlıklı kalmak ve gerisini çok düşünmemek.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir