Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesi riskine karşılık, embriyolar; dondurularak eksi 196 derecede beş yıl saklanıyor. Ancak çiftlerin; her yıl evliliklerini belgelemesi gerekiyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci; en yeni anne olma teknikleri hakkında bilgi veriyor:
Ülkemizde yumurta dondurma işlemi yasal mı?
Yakın bir zamana kadar yardımcı üreme teknikleri mevzuatına göre; yumurta dondurulmasına izin verilmiyordu. Ancak 2010 yılında revize edilen yönetmelikle; belirli şartlarda (kanser teşhisi konması sonrasında kişinin üreme hücreleri için zararlı olan radyoterapi ve/veya kemoterapi alacak olması, üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ciddi bir cerrahi operasyon geçirilecek olması gibi) yumurta dondurulması yasal olarak yapılabiliyor.
Embriyo dondurması işlemi nedir ve nasıl uygulanır?
Dondurma işlemi için uygun kalitedeki embriyolar; laboratuvarda ‘vitrifikasyon’ adı verilen teknikle dondurulur. Dondurulan embriyolar; sıvı nitrojen içeren -196 derecede, özel tanklarda saklanır. Dış ortamdan etkilenmeden tedavi için kullanılacak zamana kadar korunurlar. Son birkaç yıldır bu yöntemle embriyolarda yüzde 90’ın üzerinde canlılık elde edilmektedir.
Boşanırlarsa İmha Edilir
Yumurta dondurma nasıl bir işlem peki?
Adetin başlamasıyla birlikte yaklaşık 10 gün süren bir hormon tedavisi sonrasında elde edilen yumurtalar; laboratuvarda yine vitrifikasyon yöntemi kullanılarak donduruluyor, ileri bir tarihte tüp bebek tedavisi için kullanılacağı zamana kadar saklanıyor. Embriyo ve yumurta dondurma işlemi yapılan kişi; her yıl ilgili kuruma yazılı başvuruda bulunarak yumurtalarının saklanmasının devamını sağlamak durumundadır.
Dondurulmuş embriyolar ne kadar saklanabilir?
Mevzuatta belirtilen mevcut yasal saklama süresi beş yıldır. Bu süre içerisinde çiftler; her yıl embriyolarının saklanmakta olduğu kuruma giderek dilekçe vermek ve evlilik durumlarını belgelemek zorunda. Bu süre içinde; çiftler boşanırsa veya eşlerden biri ölürse, embriyoların imha edilmesi gerekir.
Acil Kanser Tedavisi Öncesi Doku Korunur
‘Over dokusu dondurma’ işlemi ne zaman uygulanır?
Over dokusunun laparoskopik yolla alınıp dondurulması; kanser tedavisi görecek kadının evli olmadığı veya yumurta geliştirme tedavilerinin kanser tipine uygun olmadığı ve acilen kanser tedavisine başlanması gereken durumlarda uygulanır. Ergenlik öncesi kız çocuklarında üremeyi koruma amaçlı olarak uygulanabilecek tek yöntemdir.
Yumurta Dondurma Maliyetli Bir İşlem mi?
Kişiye kazandırdığı olanaklar ile kıyaslandığında; yumurta ve embriyo dondurma işlemleri, maliyetli işlemler değildir. Bununla birlikte dondurulup saklanmaları için özel kitler ve tanklar gerekli olduğundan, bir defalık dondurma ücreti alınıyor.
Ayrıca embriyo ve yumurtaların zarar görmeden uzun süreli saklanmaları için çok düşük sıcaklıkta ortamlar gerekiyor. Bu ortamın sağlanması için; saklama sistemlerine sürekli sıvı nitrojen takviyesi gerekli ve bu da belli bir maliyet getiriyor.