Anne Adaylarının Bilmesi Gereken Uyarı Sinyalleri

Gebeliğiniz sırasında olabilecek bazı gelişmeler hemen dikkate alınmalıdır. Unutmayın, size tanı koyacak ve tedavinizi düzenleyecek tek kişi doktorunuzdur.

Vajinal Kanama

Gebelik haftanıza göre vajinal kanamanın anlamı değişecektir. Düşük tehditi veya doğumun başladığını işaret edebilecek ilk sinyallerden bir tanesi de lekenme denilen, tuvalet kağıdında görebileceğiniz pembe mukustur. Cinsel ilişkiden sonra ufak kan lekeleri görebilirsiniz. Ama pede ihtiyaç duyulacak kadar olan parlak kırmızı vajinal kanamalar bir problemi işaret ediyor olabilir. Doktorunuzu hemen arayın. Plasenta previa adı verilen plasentanın rahim ağzının önünde yer alması ağrısız aktif vajinal kanamalara sebep olabilir. Abrupsio plasenta ise plasentanın rahim duvarından doğumdan önce ayrılmasıdır, ağrıyla beraber kanama olur. Her iki durumda hem bebek hem de anne için tehlikeli olabilir, bu nedenden dolayı hemen doktorunuza durumu bildirmeli ve hastaneye yatmalısınız. Gebelik haftanıza ve durumunuza göre doktorunuz en sağlıklı yaklaşımı belirleyecektir.

Kesenin Erken Yırtılması

Doğum başlayana kadar bebeğin içinde bulunduğu su kesesi (amniyotik kese) yırtılmaz, doğum sırasında ya kendiliğinden yırtılır ya da doktorunuzun yardımıyla yırtılır. Bu size herhangi bir acı vermez sadece vajenden bir sıvı akmasına neden olur. Eğer çamaşırınızı ıslatan kontrolünüz dışında bir sıvı geldiğini hissederseniz hemen doktorunuzu arayın. Gebelik haftanıza ve durumunuza göre doktorunuz en sağlıklı yaklaşımı belirleyecektir. Bazı durumlarda, özellikle ayakta dururken, yavaş ve az miktarda vajenden su gelebilir. Bu sızdırma genelde baskıdan dolayı idrar kaçırma yada normal akıntılarla karıştırılabilir. Doktorunuz bu sıvının nereden geldiğinin anlaşılması için test isteyebilir. Eğer herhangi bir sorunuz olursa doktorunuzu arayın.

Preeklempsi

Gebelikte yüksek tansiyon, idrarda protein atılımı ve ödemle karakterize ciddi bir gebelik komplikasyonudur. Bu durumun tam nedeni bilinmemektedir ancak damariçi disfonksiyon söz konusudur. Genellikle ilk gebeliklerde, sağlıksız beslenme veya aşırı kilo alımlarında ortaya çıkar. Çoğul gebelik, şeker ve böbrek hastalığı, ileri veya çok genç anne yaşı, bağdoku hastalıkları preeklempsi için risk faktörleridir. Genelde gebeliğin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkar ve doğumla birlikte iyileşir. Tansiyon takibiniz ve idrar tahlilleri ile tanı konulur ve ciddi sorunlar ortaya çıkmadan önlem alınabilir. Gözününde uçuşan noktacıklar, ciddi ve kalıcı baş ağrıları, görmede bulanıklık, karın sağ üst bölgede ağrı ve ani aşırı kilo alımları bu sorunun belirtileri olabilir. Bunlardan herhangi biri oluştuğu zaman doktorunuza bildirin. Preeklempsi tedavi edilmez ise hem size hem de bebeğinize zarar verebilir.

Erken Doğum

37. gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. Gebeliklerin yaklaşık olarak % 6’sında görülür. Çoğul gebelik, daha önce erken doğum yapmış olmak ve enfeksiyonlar erken doğum için risk faktörleridir. Eğer doğum tarihinizden önce rahimde belirli aralıklarla düzenli olarak gelen kasılmalar hissederseniz hemen doktorunuzu arayın. Erken doğum, bebeğiniz için, akciğerlerin yetersiz gelişmiş olması, beyin ve sindirim sisteminde ciddi problemler, görme bozuklukları gibi önemli sorunları beraberinde getirebilir. Erken müdahale size ve bebeğinize çok şey kazandıracaktır.

Herhangi Biri Söz Konusu Olduğunda Doktorunuzu Arayınız

  • Vajinal kanama veya su gelmesi
  • Ciddi baş ağrıları
  • Olağandışı ağrılar
  • Görmede bulanıklık ya da göz önünde uçuşan noktacıklar
  • 38 C’yi geçen ateş
  • İdrarda yanma, idrar miktarında azalma
  • Geçmeyen bulantı, kusma
  • Olağandışı kaşıntı veya kabartılar
  • Baş dönmesi ya da bayılma
  • Yüz ve parmaklarda olağandışı şişmeler
  • Bebek hareketlerinde azalma
  • Bunlara ek olarak döküntülü hastalıklar, hepatit ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birine maruz kaldıysanız hemen doktorunuzu arayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir