İkiz Gebelik

İkiz gebelikler anne ve baba adayı için bir armağandır. Heyecanlı ve keyifli olduğu kadar zaman zaman endişeli bir bekleyiştir. İkiz gebelikler özel bakım ister, kendinize ve bebeklerinize iyi bakmanız gerekecektir.

Özellikle tüp bebek tedavilerindeki gelişmeler ve uygulama sıklığındaki artış, artık çevremizde pek çok ikiz görmemizi sağlıyor. Yüzümüzde gülümsemeyle pusetlere bakıyoruz.

Yardımlı üreme teknikleri dışında, ailede çoğul gebelik hikayesi bulunması ve ileri gebelik yaşı yarattığı hormonal değişimler dolayısıyla birden fazla yumurtlamaya yol açarak çoğul gebelik şansını arttırır.

Toplumda 250 gebelikte bir görülür, yardımlı üreme teknikleri çoğul gebelik görülme sıklığını 2-3 kat arttırır.

Nasıl Oluşurlar?

Fraternal İkizler – ayrı yumurta ikizleri

En sık görülen tipidir. İki farklı yumurta, iki ayrı sperm ile döllendiğinde gerçekleşir. Her embryo kendi plasenta ve amniyotik kesesine sahiptir. İkizler aynı veya farklı cinsiyetlerde olabilirler. Genetik ve fiziksel özellikleri açısından iki kardeş kadar benzerler.

İdentical İkizler – tek yumurta ikizleri

Döllenmiş tek yumurta bölünerek iki fetus geliştirirse tek yumurta ikizi oluşur. Genetik olarak iki bebekte aynıdır. Aynı cinsiyettedirler ve fiziksel olarak tıpatıp benzerler. Çok nadiren tek yumurta ikizleri bölünmede sorun yaşar ve yapışık ikizlere neden olur.

Gebelikte Sizi Neler Bekliyor?

İkiz gebelik tanısı 6-8. gebelik haftaları arasında yapılan ultrasonografik muayene ile konulur. Kendinize iyi bakarsanız, bebeklerinize de iyi bakarsınız.

Daha sık kontrol

Bebeklerinizin gelişiminin takibi, sizin sağlık durumunuz ve erken doğum bulgularının saptanması için kontrolleriniz yapılacaktır. 2. trimesterda 2 haftada bir, 3. trimesterda haftalık muayeneler gereklidir

Beslenme

Kalsiyum, demir, protein ve vitaminden zengin doğal beslenme özenli olmalıdır. Prenatal multivitamin, demir, omega 3 ve kalsiyum desteği gerekebilir

Kilo Alımı

Günlük kalori ihtiyacınız 2700 kaloridir. Ortalam 14-18 kg kilo artışı normaldir

Dikkat

Doktorunuz günlük ve iş hayatınız, seyahatleriniz ve egzersiz konusunda özellik gebeliğiniz ilerledikçe kısıtlama getirmenizi isteyebilir. Her ne kadar ev ve yatak istirahati erken doğum eyleminin önlenmesinde bir çözüm olmasa da gebenin sağlığı ve bebeklerin büyümesinde katkısı olacaktır.

Komplikasyonlar

Hergün sağlıklı ikizler doğmaktadır, ancak oluşabilecek komplikasyonları bilmenizde önemlidir;

Kan Basıncının Yükselmesi

Çoğul gebelikler kan basıncının yükselmesi için bir risk faktörüdür. Hipertansiyona idrarda protein bulunması eşlik ederse preeklampsi tablosu oluşur. Dikkatli yönetim gerektiren, hem anne hem de bebek sağlığı açısından riskli bir komplikasyondur. Hastane yoğun bakım koşullarının hem anne adayı hem de bebekleri karşılayacak düzeyde olması gereklidir

Erken Doğum

İkiz gebeliklerde hedeflenen doğum tarihi 37 haftanın tamamlanmasıdır. Genel ortalama 36 gebelik haftasıdır. 34. gebelik haftasından itibaren prematüritenin komplikasyonları nadiren görülür. Erken doğum bulgularınız varsa, bebeklerinizin akciğer gelişimini hızlandırmak için steroid içerikli iğneler uygulamanız ve rahim gevşetici tedaviler almanız gerekebilir. Erken doğum komplikasyonları, düşük doğum ağırlığı, solunum ve sindirim bozuklukları, organ gelişim yetersizlikleri, öğrenme bozukluğu ve gelişim problemleridir. Çoğunlukla iki bebek en fazla iki gün içinde doğarlar. Çok nadiren, bir bebeğin doğup, 2. bebeğin anne rahminde gelişimini devam ettirdiği görülür. Bu gecikmiş aralıklı doğumdur.

İkizden İkize Transfüzyon Sendromu

Tek yumurta ikizlerinde yaklaşık %30 oranında görülür. Plasentadaki bir damar iki bebeğin dolaşım sistemini birbirine bağlar. Bu nedenle bebeklerden biri alıcı, biri verici konumundadır. Gebelik sırasında müdahale gerektiren çok ciddi bir komplikasyondur. Doğum çoğunlukla prematür dönemde gerçekleşir.

Sezaryen

Çoğul gebeliklerde en güvenli doğum şekli sezaryen ile doğumdur. Sadece ikiz gebeliklerde, her iki bebeğin baş gelişi olması durumunda normal vaginal doğum denenebilir.

İkiz bebeklere sahip olmak bir armağandır. Bebeklerinizle hem hamileliğiniz hem de doğum sonrasında güzel vakit geçirmenin keyfine varın. Yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir