Ülkemizde Sağlık Bakanlığı´nın bildirdiği verilere göre 140´ın üzerinde ruhsatlı tüp bebek merkezi mevcuttur. Bu merkezlerin yarısından çoğunun son 7-8 yılda açıldığı düşünülür ise sağladıkları hizmetler ve elde edilen başarı oranlarının da ciddi olarak farklılık gösterdiği aşikardır. Bu durumda çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin karşılarına çıkan en önemli iki soru; tedavi görmek için hangi merkezi seçmeleri gerektiği ve başarılı bir tedavi sonrası bebek sahibi olabilme şanslarının ne olduğudur. Tüm bu merak edilen soruların cevaplarını, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci´den öğrendik…
Pek çok merkezde uzmanlar hastalar ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde genellikle gebelik oranlarından bahseder. Bilindiği gibi başarılı bir tedavinin ilk ışıkları; embriyoların rahme transferinden 12-15 gün sonra gerçekleştirilen hormon testi veya 3-4 hafta sonrasında gerçekleştirilen ilk ultrason muayenesinde görülen kalp atışlarıdır.
Gerçekçi gebelik, eve bebek götürme oranı en önemli başarı kriteridir.
Pek çok çift, bu test sonrası çocuk sahibi olmuşçasına sevinseler de başarılı bir tüp bebek tedavisinde aslolan tedavi gören çiftin sağlıklı bebeklerini kucaklarına alabilmesidir. ‘Eve sağlıklı bebek götürme oranı’ olarak ifade edilen bu oran, tüp bebek tedavisi sunan merkezlerin gerçek başarı oranlarını gösteren en önemli sayısal göstergedir. Zira hormon testi sonrası iyi gebelik oranları alınan fakat eve sağlıklı bebek götürme oranları nispeten düşük merkezler de mevcuttur.
Başarı oranları hakkında değerlendirme yapılırken genellikle yapılan bir diğer yanlış; görüşülen kişi veya doktorun genellikle merkezde tedavi gören başarılı olma şansı yüksek veya genel hasta popülasyonu üzerinden sonuçlar vermesidir. Aslında tüp bebek tedavilerinde gerek gebelik oranları gerekse eve sağlıklı bebek götürme oranı tedavi sırasındaki kadın yaşı, yumurtalık rezervi, sperm kalitesi, daha önceki denemelerin varlığı, genetik bir hastalık taşıyıcısı olma vs. gibi durumlarda son derece farklılık göstermektedir. Çiftlerin, tedavi görecekleri merkezi seçerken ve seçilen merkezin başarı oranlarını değerlendirirken göz önüne almaları gereken en önemli konu, çiftlerin mevcut durumları itibariyle kendilerine verilen gerçekçi gebelik ve eve bebek götürme oranlarıdır.
Mükemmel müzik için mükemmel orkestra gerekir
Öncelikle başarılı bir tüp bebek merkezi her biri konusunda uzman, akademik olarak yapılan çalışmalar ile bilimsel bilgi düzeyini sürekli artıran, profesyonel doktorlar, hemşireler, hasta danışmanları, embriyologlar, teknisyenlerden meydana gelmiş bir ekipten oluşuyor ise yüksek başarıdan söz etmek mümkündür. Klinik hizmetler, tedaviler ne kadar başarılı olursa olsun eğer teknik ve teknoloji olarak güncel ve titiz bir laboratuar altyapınız yoksa yüksek oranlar beklemek zor. Ayrıca her orkestrada olduğu gibi ekibin her bir bireyinin olması, gereken en uygun zamanda devreye girmesi ve görevini hatasız yapması, grubun organize edilmesi de verilen hizmet kalitesi açısından en önemli faktördür.
Bir diğer önemli nokta ise merkezde hizmet veren doktor ve embriyologların konularında sahip oldukları teknik ve uygulama tecrübeleri, eğitim düzeyleridir. Zira her tüp bebek denemesi başarı ile sonuçlanamayabiliyor ve merkeze başvuran çiftlerin en çabuk ve zahmetsiz tedaviler ile bebek sahibi olabilmesi doktor ve embriyologların tecrübeleri ile doğrudan ilgilidir.