Tüp Bebek Tedavi Program Süreci

Çocuk sahibi olamayan ve tedaviye ihtiyaç duyan çiftler için tıp bilimi özellikle son yirmi yıl içinde inanılmaz bir hızla çok büyük gelişmeler göstermiştir. Tıbbın eriştiği bu hıza, dünyada ve ülkemizde ayak uydurabilen kliniklerde tedavi gören çiftlerin ve mutlu ailelerin sayıları da aynı şekilde yükselmeye devam etmektedir.

Tüp bebek tedavileri bir çift sorunudur. Problemin nereden kaynaklandığının tespit edilmesi ise tedavinin planlanması açısından son derece önemlidir. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta, bu tedavinin olmazsa olmaz iki unsuru olan kadın ve erkektir. Alınacak olan sonuçlar her ne olursa olsun, hayatı paylaşmak üzere yola çıkmış çiftlerimizin mutluluk kadar üzüntü ve stresi de birlikte göğüslemeleri gerekmektedir. Sizlerin tedaviye göstereceğiniz uyum, başarıyı olumlu şekilde etkileyecektir.

Tüp bebek tedavisi olarak adlandırılan yardımcı üreme tedavilerinde özel bir neden yok ise sıklıkla yapılan işleme mikroenjeksiyon adı verilir (ICSI). Tedavinin açılımı ise, özel bir mikroskop altında her yumurta hücresi içine bir spermin, alanında uzman embriyologlar tarafından bırakılması ve uygun yöntemlerle takip edilmesidir.

In Vitro Fertilizasyon (IVF) dışarıda döllenme demektir. Sperm ve yumurtanın bir araya gelip döllenmelerinin ardından aldıkları isim embriyodur. Embriyonun ana rahmine bırakılması işlemine ise embriyo transferi denilmektedir. En kısa şekliyle özetlemeye çalıştığımız tüp bebek tedavisi elbette çok deneyimli bir ekip yönetiminde yüksek kalite standartlarında çalışan bir embriyoloji laboratuvarı ile başarıya ulaşabilmektedir.

Her çift kendi arasında çok özel ve farklı sorunlara sahiptir ve temel prensibimiz her çifte kendi durumlarına özel tedavi ve protokollerin uygulanmasıdır.

Özelleştirilmiş tedavilerin ilk basamağında çiftlerin tıbbi geçmişleri çok ayrıntılı bir şekilde öğrenilmeli, detaylı muayeneleri ve gerekli görülecek olan testleri tamamlanmalıdır. Doktorunuz kimi zaman farklı testler isteyebilir ve tedavi öncesi gerekli ise ameliyat planlayabilir. İnfertilite hastası çiftlerin ortak ve en büyük arzusu çocuk sahibi olmaktır. Bu hedefe giden yolda uygulanan tedaviler ise çok çeşitlidir ve başka bir çifte uygulanan tedavi size uygulanacak olan tedavi ile kıyaslanmamalıdır.

Tüp bebek tedavisinde önemli olan kadının yumurtalarının kontrollü olarak, fazla sayıda, uygun büyüklüğe ulaştırılmasıdır. Bunun için hormon içeren çeşitli ilaçlar kullanılır. Günümüz kadınları ise bu uygulamalarda on yıl öncesine göre çok daha avantajlı bir konuma sahiptir. İlaçların büyük bir çoğunluğu sizler tarafından kendi başınıza uygulayabileceğiniz, genellikle cilt altına yapılan iğneleri kapsamaktadır. Hemşireler tarafından çiftlere enjeksiyonlarla ilgili eğitimler verilmekte ve yazılı bir şekilde tedavinizi takip edebilmeniz sağlanmaktadır.

Tedavi programları uzun (adetin 21.günü) ya da kısa (adetin 2. – 3. günü) şeklinde protokoller olarak uygulanır. Aktif kontrollerin olduğu süreç ortalama 10 – 12 gündür. Bu süreçte kontroller 3-4 günde bir ya da gün aşırı olarak planlanır ve ultrason, kan hormon düzeyleri kontrol edilerek yeni ilaç dozları belirlenir.

Yumurta toplama (OPU) işlemi ağrılı bir işlem olduğundan anestezi altında yapılır. Embriyo transferinde ise idrara sıkışık olmanız yeterlidir. Tedavinin ilk gününde kan alınarak uygulanan gebelik testi sonrasında sonucu öğrenene kadar uzanan süre ortalama bir aydır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir