Yarım rahim, küçük rahim ya da doku zayıflığı; gebe kalamamaya ya da düşüklere neden olabiliyor. Ancak uygulanan tedavi ile yumurta kanalı açılırsa; kadının hamile kalmaması için hiçbir neden kalmıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur; en yeni anne olma teknikleri hakkında bilgi veriyor.
Yarım rahim, gebe kalamama nedeni mi?
Rahimdeki doğuştan gelen şekil bozuklukları; gebe kalamama, tekrarlayan düşükler ya da erken doğuma sebep olabilir. Yarım rahim de bu nedenler arasındadır. Üreme sisteminin anne karnındaki gelişimi, böbrekler ve idrar yolları ile birlikte olduğundan; rahim anomalisi olan kadında, bu sistemlerde de sorunlar görülür. Bu nedenle bir kadında rahim anomalisi saptandığında; böbrek ve idrar kanalları da incelenmeli.
SÜREKLİ YATMALI
Rahim anomalisi olanlarda neler yapılabilir?
Kadın eğer gebe kalmakta güçlük çekiyorsa; diğer çiftler gibi araştırılmalıdır. Örneğin; tek yarım rahmi olan kadınlarda, tek tüp yani yumurta kanalı olur. Bunun açık ve sağlıklı olması; spermle yumurtanın buluşması açısından önem taşır. Normalden küçük rahmi olan bir kadın; doğal yolla ya da tedaviyle gebe kaldığında, en büyük endişe; rahmin genişleme kapasitesinin az olmasına bağlı olarak erken doğumdur. Bunu önlemek için; gebenin hamilelik dönemini yatarak geçirmesi tavsiye edilir. Hormonal olarak gebeliği destekleyen ve rahim kasılmalarını önleyen ilaçlarla, gebelik mümkün olduğunca ileri haftalara taşınmaya çalışılır. Rahim boynunda doku zayıflığı varsa, dikiş atarak sağlamlaştırılır.
Kanser tedavisi; sperm ve yumurta kalitesini etkiler mi peki?
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar veya radyasyon içeren tedaviler; sperm ve yumurta üretimini bozuyor. Kişilerin doğurganlık potansiyeli; tedavi sonrasında zaman içinde geri de dönebilir ya da tamamen kaybolmuş olabilir. Tümör, yumurtalık ya da testislerde ise; tümörlü organın ya da organların çoğunlukla ameliyatla alınması gerekir. Yumurtalık ya da testis tümörlerinde yasalar; yumurta ya da sperm dondurulmasına ve ömür boyu saklanmasına izin veriyor. Kişi evli ise, tüp bebek tedavisi sonucu elde edilen embriyolar dondurularak saklanabiliyor.
Kaliteli Embriyo Seçilmeli
Tüp bebek tedavilerinde, özellikle dondurulmuş embriyo transferlerinde başarının en önemli anahtarlarından biri; dondurulacak embriyoların seçimidir. Düşük kaliteli embriyolar; dondurma ve çözme işlemlerine karşı dayanıksızdır. Uygulama öncesi canlılıklarını kaybettiklerinden, tedavide beklenen başarı sağlanamaz.
Tiroid Sorunları Gebe Kalamama Nedeni
· Tiroid hormonları, vücudun pek çok fonksiyonunu etkilediği gibi üreme işlevini de etkiler. Tiroid bezinin fazla ya da az çalışması; adet düzensizliklerine, yumurtlama bozukluklarına, gebe kalamamaya, düşüklere, gebelikte fetusun gelişmemesine ya da guatrlı bebek doğumuna yol açabilir.
· Gebe kalamayan ya da düşük yapan kadınlarda ilk incelenmesi gereken şeylerden biri, tiroid hormonlarıdır. Bir problem saptandığında endokrinoloji uzmanlarıyla birlikte düzeltici tedaviler uygulanır, ardından diğer tedavilere başlanır.
· Anne olamayan kadınlarda sık rastlanan bir başka durum da bağışıklık sisteminin tiroid bezine yanıt vermesi ile ilgilidir.
· Hashimoto hastalığı; tiroid bezi fonksiyonları normal olsa bile gebeliğe engel olabilir.